Výroční zpráva 2008

Slovo předsedy představenstva

Vážení akcionáři, vážení obchodní partneři,

uplynulý rok 2008 byl ve všech ohledech pro společnost AL INVEST Břidličná, a.s. rokem přelomovým. Po několika letech skončilo období rostoucí poptávky, výroby a prodeje.

Byl to rok dvou rozdílných pololetí, kdy to první hodnotíme vcelku pozitivně. V druhé polovině roku musela společnost, tak jako i ostatní podniky čelit nebývalému tlaku externího prostředí. V období začínající evropské recese poklesl objem zakázek, hlavně pro produkci válcovaných polotovarů a fóliových materiálů, kam patří i dodávky pro automobilový průmysl.

Na nové podmínky klesajícího trhu nebyla v podniku pružná reakce ze strany výroby a obchodu, což se negativně promítlo do hospodaření podniku.

Především kvůli ztrátě rentability ve 2. pololetí nemůžeme považovat uplynulý rok za úspěšný. Její negativní dopady na hospodaření a změněné tržní podmínky rozhodly o nutnosti restrukturalizace podniku. Tento úkol bude realizován v roce 2009.
I přes zhoršené vnitřní a vnější podmínky pokračoval podnik v realizaci plánovaných investičních akcí. Vedle dokončených investic bylo v roce 2008 zahájeno financování dvouletých investičních akcí v celkové výši 50 mil. Kč.

Na začátku nového roku stojí před vedením společnosti nelehký úkol, a to, dokázat zvrátit negativní trend v provozním hospodaření podniku, který započal v druhém pololetí uplynulého roku a svými dopady přesahuje i do roku 2009.

Dovolte mi, abych poděkoval akcionářům, obchodním partnerům a zaměstnancům podniku za spolupráci v roce 2008.

Ing. Petr Otava, CSc.